750 grammes
All our cooking blogs Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
kongsi-resepi.over-blog.com

JOM KONGSI-KONGSI RESEPI

RESEPI KUIH CAKOI

Bahan-bahan  :

2 cawan tepung gandum

3/4 cawan air 

1/2 sudu kecil yis

2 sudu besar gula

1 1/2 sudu besar minyak jagung

1/2 sudu kecil garam

Cara-cara :

Masukkan gula dan yis ke dalam air. Kacau dan biarkan yis kembang. Lebih kurang 15 minit.

Satukan tepung, minyak jagung dan garam ke dalam bekas besar.

Masukkan yis yang telah kembang tadi ke dalam bekas tepung. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh.

Perap doh sehingga naik 2 kali ganda lebih kurang 1jam.Tumbuk doh yang telah kembang untuk mengeluarkan angin.

Canai doh secara memanjang. Tebal lebih kurang 1cm. Kemudian potong kecil-kecil secara melintang. Letakkan air di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik dua.

Perap doh sekejap lebih kurang 5 ke 10 minit supaya lebih kembang.

Tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana kecil.

Nota :

Jangan guna air yang terlalu panas untuk mengelakkan yis mati. Uli lama untuk mendapatkan kuih yang lembut.

Boleh tambah sedikit baking powder dan soda bikarbonat jika suka.

Kredit : Anisah Connie 

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post