750 grammes
All our cooking blogs Follow this blog Administration + Create my blog
kongsi-resepi.over-blog.com

JOM KONGSI-KONGSI RESEPI

Top posts

  • RESEPI DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS 

    11 May 2020

    Bahan 2 kilo daging dipotong kecik atau suka hati tak kisah bahagian mana 5 sudu besar sos cili maggi 5 sudu besar sos tiram 6 sudu besar sos black pepper 6 sudu besar sos ikan/ kalau takde ganti ngan kicap biasa 1 1/2 sudu besar lada hitam tumbuk 2 sudu...

  • RESEPI AGAR-AGAR KERING

    17 March 2018

    Bahan 60gm agar agar tali1500ml air(nak senang sukat guna botol air mineral yg besar)1500gm gula pasir/sekilo setengah250gm gula batu(sepaket)Pewarna Cara21) basuh agar agar..masukkan dlm periuk..masak bersama air hingga agar agar cair..2) masukkan gula...

  • RESEPI BIHUN SUP

    17 March 2018

    Bahan bahan2 biji bawang merah4 ulas bawang putih8 tangkai cili padiSebungkus bihun2 tangkai sawiSepokok bunga kubisKubisSebiji lobak merahIsi ayam dipotong kecilFishcake dihirisPerencah sup3 sudu besar minyakTelur 2 biji2 mangkuk air HiasanDaun bawangBawang...

  • RESEPI DAGING GORENG ALA2 THAI

    17 March 2018

    BAHAN-BAHAN🍢 -DAGING-BIJI KETUMBAR 4SUDU TEH-BAWANG PUTIH TUMBUK 2SUDU TEH-LADA HITAM 2SUDU TEH-SOS TIRAM 2SUDU TEH-GARAM STNGH SUDU TEH-BUTTER 30GRAM (UNTUK MENUMIS) BAHAN-BAHAN BUAT SOS🍯 -SERBUK CILI THAI 3SUDU-GULA KABUNG (GULA SIAM) 2SUDU-BERAS GORENG...

  • RESEPI BULGOGI @ KOREAN GRILLED BEEF

    17 March 2018

    Bahan:- 500g daging (potong bkeping nipis)5 ulas bawang putih (parut)1 1/2 inci halia (parut)1 biji bawang holland/kuning/bombay(hiris)1sk cuka3sb gula4sb kicap manis1sb sos lada hitam1sk soya sauce1sb minyak bijan1sk cili flakes/serbuk cili/serbuk lada...

  • RESEPI KENGSOM THAI

    22 March 2018

    Ikan siakap saiz sederhana potong 4.bahan blend:10 tangkai cili kering6 biji cili padi merah ikut kepedasan sendiri8 ulas bawang putih6 ulas bawang merah1/2 inci belacan dibakar1 inci kunyit hidup1/2 sudu teh biji lada putih.caranya :mesin bahan diatas...

  • RESEPI TALAM KELADI BERLAUK

    22 March 2018

    Bahan A2 cawan tepung beras2 sudu besar tepung ubi2 sudu besar tepung gandum6 cawan santan [1 biji kelapa]1sudu kecil garam Bahan B2 cawan ubi keladi [potong dadu, rebus dan toskan]2 sudu besar udang kering4 tangkai cili merah [cincang]1 pokok daun bawang...

  • RESEPI KUEY TEOW KUNGFU

    22 March 2018

    .Bahan A:500 gm kuey teow5 biji telur [ dipukul]sedikit tepung jagungminyak utk goreng kuey teow.Bahan B:100 gm udang basah [buangkan kulit]150 gm ayam [dihiris]1 biji panjang fish cake [potong nipis]3 ulas bawang putih [dicincang]100 gm brokoli [dipotong]100...

  • RESEPI KEK KUKUS BATU MARMAR

    10 May 2020

    Bahan2: 15 biji telur gred A 750 gm mentega 100 gm gula 375gm tpg gandum 200 gm horlick 100 gm milo 50 gm serbuk koko 1/2 tin susu pekat(dr tin tinggi) 1 tin serikaya tinggi(300gm) 2 sudu ovelet Pes pandan Pewarna hijau kuning merah coklat &browning sugar....

  • RESEPI KEK KUKUS PELANGI

    10 May 2020

    Bahan-bahannya 6 biji telur 2 biji kuning telur 250gm gula kastor 1/2 sudu teh esen vanila 1 sudu teh ovelette 175gm santan kotak(kak guna 200gm) 200gm tepung kek(cara nak buat tpg kek rujuk blog kak sebelumnya) Pewarna ungu,biru gelap, biru muda, kuning,orange...

  • RESEPI i AYAM BAKAR KENNY ROGERS 

    10 May 2020

    Bahan 💜1ekor ayam(cuci bersih) 💜2labu bwg beso 💜7ulas bwg putih 💜2inci halia 💜2sb pati Oren sunquick(yg dalam botoi tu) 💜1senduk sos blackpaper aka sos lada hitam 💜3sb majerin(cairkan atas api) 💜1biji ubi kentang(rebus empuk) 💜1ketui kiub pati ayam 💜1sk...

  • RESEPI CORNFLAKES MADU

    11 May 2020

    Bahan-bahan: 4 cawan Cornflakes 1/4 cawan madu 1/4 cawan mentega 1/8 cawan gula perang Ceri atau taburan manik, untuk hiasan Paper cup secukupnya Cara-cara: Cairkan mentega di dalam periuk atas api yang kecil kemudian masukkan madu dan gula, kacau sebati....

  • RESEPI NASI GANJA A.K.A NASI VANGGEY

    11 May 2020

    Nasi ganja a.k.a nasi vanggey ni famous di ipoh perak... 1.NASI GANJA 2. AYAM GORENG BEREMPAH 3. KUAH KARI MAMAK 4. AYAM TANDOORI ( Panggang) 5. DALCA DAGING@AYAM@KAMBING 6. GULAI SEAFOOD 7. ACAR 1. NASI GANJA ( 6 org) 4 cawan beras ( disyorkan beras...

  • RESEPI LOMPAT TIKAM

    11 May 2020

    Bahan2 lapisan bawah 1 cawan tepung beras 2 cawan air 2 cawan air daun pandan 1/2 sudu kecil kapur Satukan dan Kacau bahan tersebut sampai pekat di atas api yg sederhana. Sentiasa dikacau ye nti tepungnya berketul. Dah nampak meletop2 & berkilat bolehlah...

  • RESEPI ROTI CANAI

    11 May 2020

    Bahan -Tepung gandung 1kg -gula -garam -air suam -planta 2sudu -minyak masak 3sudu -kuning telur sahaja(sebijik) -larut kan garam,gula bersama air suam.. -planta,telur dan minyak masak gaulkan bersama tepung td.. -masuk kan air td sedikit demi sedikit.....

  • RESEPI KUIH CAKOI

    11 May 2020

    Bahan-bahan : 2 cawan tepung gandum 3/4 cawan air 1/2 sudu kecil yis 2 sudu besar gula 1 1/2 sudu besar minyak jagung 1/2 sudu kecil garam Cara-cara : Masukkan gula dan yis ke dalam air. Kacau dan biarkan yis kembang. Lebih kurang 15 minit. Satukan tepung,...

  • RESEPI PUDING ROTI

    12 May 2020

    Bahan - bahan : Bahan A 4 keping roti 1/2 cawan air 2 biji telur 1 sudu kecil perisa vanila 3/4 cawan susu cair / susu segar 1/3 cawan susu pekat Bahan B 3 cawan air 1/2 cawan gula 10 gm agar agar (1 paket agar agar serbuk) 2 sudu besar mentega Bahan...

  • RESEPI APAM PANDAN COKLAT GEBUS

    12 May 2020

    bismillahirrahmanirrahim Bahan2 2 cwn tepung kek (blue key) 1 kotak santan 250ml 1 cwn gula 1 sk ovalet 4 biji telur 1 sk pewarna hijau epal 1 sk esen pandan 1 sb serbuk koko Cara Masak 1) Mixer gula, telur & ovelet hingga kembang sampai jadi warna putih...

  • RESEPI BISKUT SARANG SEMUT

    12 May 2020

    Bahan-bahannya: 1 cawan butter ½ cawan gula halus 2 biji kuning telur Sedikit esen vanilla 1 sk pewarna kuning 1sb susu tepung 2 sb tepung kastard 1 cawan tepung jagung 2 ¼ tepung naik sendiri (@ tepung gandum + 1 sk baking powder diayak) Cara membuatnya:...

  • RESEPI SOTONG MASAK THAI

    12 May 2020

    Bhn2 Sotong stgh kilo Bwg kecik 3 ulas Bwg putih 2 ulas Halia 1inci Cili merah 2 biji Cili melaka 6 biji Lada hitam satu sudu kecik Serai 3btg Semua d atas tumbuk ya Sedikit jus limau Sedikit pati ayam knoss Grm dgn gula Sedikit santan Sebiji bwg besar(utk...

  • RESEPI KEK KUKUS COKLAT RICE COOKER

    12 May 2020

    Bahan-bahan Bahan A - 1 cawan gula pasir - 1 cawan minyak jagung - 1 cawan susu cair. - 1 cawan serbuk koko - butter Bahan B - 4 biji telur grade B - 1/2 cawan susu pekat manis. - 1 tsp esen vanilla. Bahan C - 1/4 cawan tepung gandum - 1 tsp serbuk baking...

  • RESEPI PUDING MILO OREO

    12 May 2020

    Bahan Serbuk agar2 clear 10gm Air 4 cup Gula pasir 1/2 cup (suka makan manis letak la 1 cup) susu cair 1 tin oreo 1 paket (krim jangan buang) milo 1 cup (eyna campur serbuk koko sikit*) Cara2 1) Larutkan agar2 dengan air di atas api yang perlahan, dah...

  • RESEPI ROTI JOHN JUMBO

    12 May 2020

    Bahan Ayam @ daging kisar 1 biji bawang merah besar (dipotong dadu) Serbuk kari ayam @ daging Garam Serbuk Pati ayam Serbuk lada hitam ajisho 4 biji telur Minyak untuk menumis Tumis semua bahan kecuali telur. Siap menumis, masukkan dalam mangkuk dan pecahkan...

  • RESEPI SEKAYA PANDAN

    13 May 2020

    Bahan 1cawan gula 1cawan air daun pandan dblend 5helai.. 1cawan susu cair 2sudu susu pekat 1kotak santan 200g 3sudu tepung jagung 1biji telur.. Sedikit pewarna hijau Sedikit garam.. Semua gaul sebati masak dengan api yg kecik Kacau hingga nampak naik...

  • RESEPI MURTABAK MAGGI KARI

    13 May 2020

    Bahan²: - Maggi Kari 1 bungkus - Telur 3biji - Bawang Merah 3 biji - Sosej (rebus skejap) - Garam - Ajinomoto -Daun bawang -Cukup rasa maggi cara² 1. Kita masukkan perencah maggi kari dan kacau sampai sebati. Kemudian masukkan 3biji telur, kedalam bahan...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>