750 grammes
All our cooking blogs Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
kongsi-resepi.over-blog.com

JOM KONGSI-KONGSI RESEPI

RESEPI HITAM BELIMBING BULUH

Bahan2 : 
(Sukatan genggam2 jer. Nak pedas nak kurang, masin, masam, manis boleh adjust sendiri ye).

1. Ikan bilis dlm 3 genggam.
2. Cili padi atau Cabai Melaka dalam 2 genggam.
3. Belimbing buluh dalam 3 atau 4 genggam (nak tukar ganti tomato pun boleh dalam 7 atau 8 biji).
4. Bawang besar 4 atau 5 biji.
5. Kicap
6. Garam secukup rasa.

Cara-Cara :

Bawang merah, cabai melaka atau cili padi dan belimbing buluh sedia untuk diblend. (kalau tak ada belimbing boleh digantikan dengan tomato dlm 7 atau 8 biji. cuma kalau kurang masam boleh tambah asam keping).

Blender bahan-bahan tumis.

Ikan bilis digoreng garing.

 Toskan minyak dia.. 

Ikan bilis yang dah ditumbuk. Ikut suka nak tumbuk kasar atau halus. Nak senang blend kering je. Kasar ada, halus pun ada. Ketepikan.

Tumis semua bahan-bahan yang dah diblend menggunakan minyak baki gorengan ikan bilis tadi.

Tumis sampai meletup2. Kemudian masukkan kicap. Nak sedap campur2 guna kicap manis kipas udang & kicap pekat hitam tamin.

Masukkan ikan bilis yang dah ditumbuk tadi.

Perasakan dengan garam. Masak sampai kering & pecah minyak.

Dapat sebekas besar. Tahanlah sebulan. Makan masa sahur dengan nasi panas2 sedappp nihhhh..

Kredit : Dapur MK

 

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post