750 grammes
All our cooking blogs Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
kongsi-resepi.over-blog.com

JOM KONGSI-KONGSI RESEPI

RESEPI SAMBAL TOTOK

Bahan-Bahannya ialah;
1. Bawang merah 5 ulas,
2. Bawang putih 3 ulas,
3. Bawang besar 1 biji (potong kasar)
4. Cili padi 10 biji
5. Belacan (sebesar ibu jari tangan)
6. Ikan bilis (segenggam)
7. Gula (satu sudu makan/ kurangkan kalau tak suka manis)

Cara-cara memasaknya 

-Mula2 Panaskan minyak, goreng kesemua bawang dan cili padi, biar sampai agak kekuningan, kemudian angkat dan toskan.
-Kemudian goreng pula belacan sehingga agak garing (jangan sampai hancur). Angkat dan toskan.
-Dan goreng juga ikan bilis sehingga jadi garing, angkat dan toskan juga.
-Tumbuk bawang, cili padi dan belacan sehingga jadi lumat. Kemudian masukkan gula dan tumbuk juga hingga lumat.
-Akhir sekali, masukkan ikan bilis goreng tadi dan tumbuknya biar sampai ikan bilis itu hancur.

Masakan ini sesuai dimakan dengan nasi yg suam-suam panas. 

Makan makanan yg panas sgt hukumnya makruh, jadi makan dgn nasi yg suam-suam... 

Kredit : viral media johor

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post