March 28 2018
Bahan A (kisar) :
-segenggam cili kering
-1 sudu besar serbuk kari
-1 labu bawang besar
-5 ulas bawang putih
Bahan B (hiris nipis) :
-1 labu bawang besar
-5 ulas bawnag putih
-5 helai daun kari
-5-10 biji cili padi (ketuk)
-2 batang serai .
Bahan lain :
-sos tiram 3 sudu
-sos ikan 3 sudu
-1 sudu teh lada hitam
-1 sudu teh air limau
-gula
-garam
Cara penyediaan :
1. tumis bahan B dngan minyak dan planta (mix tau bgi sedap) . lepas tu masuukkn bahan A . masak smpai garing .
2. dah garing masukkn bahan lain . perasakan bagi sedap . tak payah letak air sbb nnti seafood akan keluarkan air .
3. Dah siap masukkn seafood . lepas tu asingkan seafood tu . tggalkan kuah dan pekatkan kuah dengan tepung jagung sikit .
4.Lepas tabur shell out atas plastik baru tuang lebihan kuah atas tu . mmg sodappp oii !
* *seafood tu nak sedap please kukus tau ! supaya manis x hilang .
** brokoli , jagung , carrot rebus dulu ya dgn minyak bagi warna cantikk huhuhu..
Selamat mencuba...🤗👩🏻🍳
kredit : Myra Suhaimi