May 12 2020
Bahan
1 ikat pucuk labu (ambil pucuk shj, kerana daunnya liat)
1/2 biji labu masak (potong dadu)
1 cawan santan
Bahan tumbuk
6 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 jemput ikan bilis
3 biji cili padi
1 sudu kecil lada hitam
Cara masak:
Tumis bahan tumbuk dgn sedikit minyak (jika suka). Saya lebih suka tanpa menumis, rebus bahan tumbuk dengan 2 cawan air. Masukkan labu hingga empuk, barulah masukkan 1/2 cawan santan dan garam. Setelah didih masukkan pucuk labu dan lebihan santan. Tambah air, dan adjust kepekatan ikut citarasa. Saya suka yg cair-cair sikit. Didihkan jangan sampai layu. Hidangkan dengan sambal belacan/sambal tumis dan ikan goreng/masin.
Selamat memasak
Kredit : Resepi Dapur Bonda