JOM KONGSI-KONGSI RESEPI
March 18 2018
Bahan
Tulang lembu(anggaran dlm 1kg++)
Halia
Bwg merah
Bwg putih
Lada hitam@lada putih
Bunga lawang
Kayu manis
Buah pelaga
Rempah kurma(sepeket kecik)
Rempah sup adabi(peket kecik separuh)
Sup bunjut
Batang saderi(ptong panjg)
Carrot(ptong panjg)
Kentang(potong 4)
Tomato(ptong 6)
Daun sup
Asam keping(xnak pn xpe)
Bwg goreng(sy buat sndri,bwg potong gaul tpg jagung n goreng smpai gring,lg sdp buat sndri,tp terpulang ikut selera masing2 ye)
{Bahan² diatas agak² la ye..ikut kuantiti tulang yg uols guna ye,klau tulang banyak lebihkan rempah² tu ye,syuran pun terpulang ye nk tambah ape}
**blend bwg merh,putih,halia n lada hitam smpai halus(wajib blend ye sbb nk bg kuah lg pekat)tmis bhan blend,bila da naik bau masukan kayu mnis,pelaga,bga lawang,sup bunjut rempah kurma n rempah sup,tmis smpai pecah minyak,myak jangan byak sangat ye,klau rase tak cukup baru tambh,tambah air biar mendidih bru masukkan tulang,masak smpai isi lembut then boleh tambh syuran,last sekali tabur daun sup n bwg grg serta perasa..
Siap!! makan bersama sambal kicap perghh..mmg xhenggat,nak cicah dgn roti pn boleh..mmg jatuh cinta klau korang try mkan ngn roti..xcaya kne cuba!
Edit last kite tokok tambah resepi dr kawan² yg pro
**kalau nak bg pekat, lemak dan sedap.. masa rebus awal2 tu letak 2-3 biji kentang.. dia hancur pun takpe.. pastu letak sikit buah keras masa tumis.. mablesss
-TQ kak leynz-
Selamat mencuba
~silakan share~
#resepiadeq
ambal kicap..perghh kite tambah nasi 2x tuu..
*Edit resepi*
Tulang lembu(anggaran dlm 1kg++)
Halia
Bwg merah
Bwg putih
Lada hitam@lada putih
Bunga lawang
Kayu manis
Buah pelaga
Rempah kurma(sepeket kecik)
Rempah sup adabi(peket kecik separuh)
Sup bunjut
Batang saderi(ptong panjg)
Carrot(ptong panjg)
Kentang(potong 4)
Tomato(ptong 6)
Daun sup
Asam keping(xnak pn xpe)
Bwg goreng(sy buat sndri,bwg potong gaul tpg jagung n goreng smpai gring,lg sdp buat sndri,tp terpulang ikut selera masing2 ye)
{Bahan² diatas agak² la ye..ikut kuantiti tulang yg uols guna ye,klau tulang banyak lebihkan rempah² tu ye,syuran pun terpulang ye nk tambah ape}
**blend bwg merh,putih,halia n lada hitam smpai halus(wajib blend ye sbb nk bg kuah lg pekat)tmis bhan blend,bila da naik bau masukan kayu mnis,pelaga,bga lawang,sup bunjut rempah kurma n rempah sup,tmis smpai pecah minyak,myak jangan byak sangat ye,klau rase tak cukup baru tambh,tambah air biar mendidih bru masukkan tulang,masak smpai isi lembut then boleh tambh syuran,last sekali tabur daun sup n bwg grg serta perasa..
Siap!! makan bersama sambal kicap perghh..mmg xhenggat,nak cicah dgn roti pn boleh..mmg jatuh cinta klau korang try mkan ngn roti..xcaya kne cuba!
Kredit : kak leynz