750 grammes
All our cooking blogs Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
kongsi-resepi.over-blog.com

JOM KONGSI-KONGSI RESEPI

RESEPI GULAI IKAN TONGKAL

Bahan-bahan:

(A)
1 ekor ikan tongkol saiz sederhana
Sedikit air
2 keping asam keping
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil cuka (tips untuk menjadikan isi ikan lebih pejal & tidak hancur bila direbus)

(B)- kisar halus
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia

(C)
Sedikit minyak masak
3 sudu besar cili boh
1 sudu besar gula
2 sudu besar HEXA Ceylonese Curry Powder/ atau serbuk kari ikan (dicampurkan sekali dengan bawang yang telah dikisar tadi)

250ml santan + air (ikut kepekatan kuah yg anda mahu)
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Ikan yang direbus tadi
Telur rebus (optional)
Cili padi

Kredit: Raffie Yusof

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post